FIGURA 5. Plan general al castrului de la Răcari.

 

plan general

Planul pune laolaltă toate datele existente în vara anului 2003, respectiv planul monumentului, aşa cum a fost publicat de Grigore Florescu (cu roşu), ridicarea topografică realizată de noi în mai 2003, respectiv structura stradală normală a unui castru de epocă (doar câteva segmente fiind cunoscute efectiv).

Cu verde, foarte subţire (şi greu vizibil), sunt trecute secţiunile echipei Vlădescu (1991-1992). Secţiunile mai vechi nu au fost marcate ca atare, fiind aproape complet colmatate, prezentându-se pe teren drept depresiuni. În general vechile intervenţii sunt foarte clar reliefate de ridicarea topografică, respectiv în Principia şi în turnuri; Comandamentul pare complet distrus, având în medie un metru mai puţin decât restul platoului. Ceea ce nu apare pe ridicarea topografică din 2003 (realizată în numai 5 ore, pe o vreme caniculară) este o secţiune a lui Grigore Florescu, în lungul Via Praetoria (opţiune cu adevărat curioasă, repetată de Gh. Vlădescu în 1992, cu S.3 militar, în lungul Via Principalis).

Absolut remarcabilă este orientarea castrului, care deviază de la axa E-V cu numai un (1) grad, cu referire la polul geografic, nu magnetic.