CUVÂNT ÎNAINTE LA EDIȚIA ELECTRONICĂ

 

            Pentru citirea corectă a semnelor cu diacritice specifice limbii române, trebuie sa aveti suportul lingvistic pentru Europa Centrala (Start > Settings > Control Panel > Add Programs > Windows Setup > Multilanguage Support > Details > Central European, sau o versiune Windows CE), Internet Explorer 4 sau mai mult, ecran de 800 x 600 pixeli, High Color (16 bit) sau mai bun.

 

            Ar fi pentru prima oară, după știința mea, când o teză de doctorat, cu profil istorie-arheologie, iese la public – fie și parțial – înainte ca lucrarea să fie susținută. Acest din urmă lucru se va întâmpla, probabil, la sfârșitul lunii mai a anului curent (2001), la universitatea ieșeană, sub îndrumarea științifică a prof. dr. Dan Gh. Teodor. Pentru necunoscători, fac precizarea că între coordonator și doctorand nu există nici o înrudire, nici măcar de departe, în ciuda coincidenței de nume (coincidențele merg chiar mai departe decât se vede la prima vedere; cel cunoscut de toată lumea ca „Silviu Teodor” semnează Eugen S. Teodor, deoarece la Iași exist㠖 nu-i așa? – și d-na Silvia Teodor…).

            Promtitudinea cu care lucrarea a început să fie adaptată pentru uzul Internetului se datorează atât poziției profesionale a autorului (fiind, deocamdată, șeful serviciului Informatică din Muzeul Național de Istorie…; pentru Dumnezeu! e o glumiță! șefu’ lucrează singur…), cât și slabelor speranțe că ea ar putea să vadă vreodată cerneala tiparului, în integralitatea ei, nu numai datorită dimensiunilor (circa 700 pagini), dar și a utilizării extensive a culorii (în special în volumul II, secțiunea IV – pentru structura lucrării vezi Introducerea, în cadrul volumului I).

            Tot dimensiunea mare a lucrării m-a determinat să fac apel la ceea ce știe să facă Word-ul în materie de HTML, deși soluția nu este cea mai fericită, generând fișiere mari, greu de „transportat”. Consider lansarea lucrării pe Internet doar ca o acțiune de promotion, fiindcă nu îmi imaginez că cineva ar avea răbdare să facă down-load de câteva sute de MB. Intenționez ca, la finalizarea „metamorfozei” să pun în circulație o versiune pe CD, care va fi cu siguranță mult mai ușor de folosit. Având în vedere c㠄producția” se va petrece la cel mai meșteșugăresc nivel imaginabil (multiplicare disc de disc), vă rog să-mi comunicați intențiile de achiziție (pentru români prețul va fi modic).

            Prelucrarea întregului material va lua, fără îndoială, mai multe luni, problemele fiind legate în general de aducerea fișierelor tehnice și a ilustrației – de dimensiuni prea mari – la un nivel cât de cât operațional pe Web. Pentru ca cei interesați să poată totuși lua la cunoștință câte ceva din rezultatele cercetării – prima monografie ceramică dedicată spațiului românesc, pentru evul mediu timpuriu – am să dau drumul pe Internet unei prime versiuni sumare, cuprinzând sumarul celor trei volume, Introducerea și Concluziile. Într-o etapă imediat următoare mi-am propus să prelucrez Rezumatul (care nu face parte efectivă din lucrare, dar care permite achiziția rapidă a celor mai importante repere istorice), iar apoi secțiunea V (finală, tot cu caracter conclusiv), urmând ca, apoi, celelalte secțiuni să fie tratate la rând (I-IV).

            Desigur că ar fi de dorit și o ediție într-o limbă de circulație (de preferat engleza, pentru care există potențial mai mulți cititori, deși arheologii germani vor fi cu siguranță mai interesați). Autorul nu este nici traducător de meserie, nu are nici timpul necesar pentru o activitate atât de pretențioasă. Voi încerca, totuși, să traduc rezumatul și concluziile, cât și sumarul volumelor. În absența unui sponsor nu se pune problema unei versiuni integrale.

            Tot într-o etapă următoare, va fi accesibilă o variantă simplificată a bazei de date care fundamentează lucrarea. Nu-mi este clar acum dacă va fi o formă on-line, sau o opțiune de down-load. Datele brute (tabelele) vor fi accesibile oricui. Pentru accesul la obiectele de prelucrare, voi formula condiții (ne-pecuniare), de la caz la caz.

            Sunt, evident, interesat de reacțiile specialiștilor la cele citite. E-mail-ul meu le stă la dispoziție (teo@mnir.ro). Promit să pun pe site toate opiniile, indiferent de „culoarea” aprecierilor, pentru ca toată lumea să aibă o „vedere de ansamblu”. Solicit sprijinul dumneavoastră numai sub aspectul „publicității”, cu rugămintea deci de a vă informa toți cunoscuții, potențiali interesați. Poate punem de-un „brain-storming”. Scopul meu nu este de „a avea dreptate”, ci de a stimula studiile în domeniu și de a favoriza creșterea vitezei de circulație a opiniilor, adică ceea ce se numește, uneori, un „cerc de discuții”. Eu mă gândesc chiar mai departe, poate prea departe…

 

Eugen S. Teodor

30 martie 2001

 

ÎNAPOI LA INDEX

 

MAI DEPARTE, LA CUPRINS VOLUMUL I