ANEXE TEHNICE - SECȚIUNEA I

(continuare)

 

L. Memorator FABRICAȚIE

 

L.1. Culorile pastei ceramice

 

CULOAREA DE BAZÃ

 

INSTRUCȚIUNI

alb

albicios

gălbui (=galben deschis)

galben

orange

roz

roșu (-roșiatic)

roșcat (=cărămiziu)

bej (=brun deschis)

brun

albăstrui (alb cu tentă)

bleu

albastru

vânăt

negricios (cu o componentă)

negru

cenușiu deschis

cenușiu (=gri)

cenușiu închis

Se indică culoarea exteriorului vasului (fără a se confunda cu culoarea barbotinei), apoi culoarea spărturii, dacă este diferită, separându-se prin slash (/); ex: roșcat/cenușiu deschis.

 

Dacă interiorul ciobului este diferit de exterior[1], acest lucru se menționează după un back-slash (\); ex: roșcat\cenușiu

 

Nuanțele intermediare se indică prin cratimă (ex: galben-roșcat). Se va nota întâi nuanța dominantă (gălbui-roșiatic și roșu-gălbui nu sunt identice, prima fiind mai deschisă).

 

Culorile (nuanțele) amestecate (neregulate) sunt închise în paranteze, astfel: neregularitățile (de suprafață) datorate coacerii se notează cu paranteze rotunde (x); neregularitățile datorate arderii secundare se notează între paranteze pătrate [x]; neregularitățile datorate unui factor nedeterminat se notează {x}. Ex: {galben-brun}. Culorile între sedile (ex: ~roșcat~) indică o apreciere globală, imprecisă, în bibliografie

 

 

 

Notă: Pentru ușurința notării se poate conveni la sigle de genul: A = alb; ab = alburiu; gb = gălbui; G = galben etc. La stabilirea acestor liste, a se ține cont că bazele de date nu disting statistic literele majuscule de minuscule (decât în condiții speciale; dar situația este de evitat). La seria de înregistrări A, B, A, a, înterogarea va returna 3 A și 1 B, “ratând” diferența dintre A și a. Majusculele și minusculele sunt totuși de folosit (cu rezerva menționată), pentr a ajuta ochiul să se orienteze pe ecran.

 

ÎNAPOI LA SUMAR ANEXE TEHNICE

 

MAI DEPARTE – FABRICAȚIE - DURITATE[1] Acest lucru se întâmplã dacã vasul este ars cu gura în jos, pe o suprafaþã platã, fãrã ventilarea interiorului. Rezultatul este un interior mai puþin oxidat, cu suprafaþa mai închisã.