SECȚIUNEA IV: GRAFICE

 

C.2. Analiza volumetrică (Oltenia romană)

Din start este de spus că, principial, lotul nu se pretează unei asemenea analize. Primul motiv este că vasele sunt din situri diferite, iar majoritatea din necropole (în care aspectul utilitar al recipientelor este altul decât în viața de toate zilele). Al doilea motiv, cel puțin la fel de serios, este credibilitatea îndoielnică (fapt afirmat înainte de a cunoaște rezultatele analizei); și aici m-am ciocnit (a câta oară??) de chestiunea scărilor de desen. Aproape nici un desen, măsurat după scara grafică, nu a corespuns datelor metrice pe care le conține catalogul, diferențele fiind frecvent mai mari de 10%. Comparând seriozitatea măsurătorilor unui arheolog de prestigiu cu ceea ce știu că se întâmplă în lumea desenatorilor (care consideră că, dacă vasul arată frumos – scara e o corvoadă plicticoasă, pe care o expediază ca pe soacră, păstrând aparențele dar necruțător) am optat pentru rectificarea calcului de volum după dimensiunile din catalog (înălțimea, mai precis, singura la care puteam spera la rezultate mai curate).

Să vedem ce a ieșit (cum a ieșit știm):

 


Rezultatul este dezamăgitor (deși nu e o surpriză!). Se pot indica maxim 4 “paliere”: de la 0,79 la 0,98 l. (medie 0,91); de la 2,47 la 2,84 (medie 2,61); de la 3,2 la 3,8 (medie 3,53); de la 7,5 la 8,2 (medie 7,64). Nici unul dintre paliere nu are legătură cu sistemul roman de măsuri. Explicația (alta decât probleme de desen și dimensiuni) ar putea fi că în lumea romană există recipiente specializate pentru transport și stocare (oalele-borcan nefiind printre acestea); dacă acest enunț poate fi adevărat, în general, este mai greu de admis pentru oalele de mari dimensiuni. În fine, o a doua chestiune de reținut este că majoritatea au fost folosite ca urne și lipsesc informațiile despre eventualele lor utilizări anterioare.

Se mai pot face unele observații – nu știu cât de importante. Se poate remarca o anumită specializare a unor forme cu frecvență mai mare; astfel, grupele 1a și 6a sunt în general vase mici, formele 4a sunt mari, iar cele 7a sunt mijlocii și mari. Despre o strictă specializare – nu poate fi vorba.

 

ÎNAPOI LA SUMAR ANEXE

ÎNAPOI LA INDEX

MAI DEPARTE – D (ceramică sarmatică)