SECȚIUNEA IV: GRAFICE

 

F.3. Analiza jumătăților superioare (aspectul Cireșanu)

 

GRAFIC 1. Sunt surprinse două grupe cert noi (n1 și n2); dintre celelalte jumătăți superioare (triunghi albastru), două se arondează grupei B2, iar restul primesc arondări alternative (studiate pe graficul următor).

 

 

GRAFIC 2. 3 din 6 jumătăți superioare au putut fi clasate morfologic;

 

 

GRAFICUL 3 a permis finalizarea clasificării jumătăților superioare, prin analogie cu jumătățile superioare ale vaselor întregi, anterior clasificate. Au rezultat și două grupe noi (care vor primi numere de ordine 11 și 12). De remarcat și existența unei subgrupe a grupei A1 (=1), caracterizat de absența buzei exterioare.

 

 

 

 

 

 

 

CONCLUZII: cel puțin o concluzie este foarte clară: și aici, ca în toate siturile de sec. VI, tipurile lucrate cu mâna urmează (deci sunt copii) ale tipurilor lucrate la roată. Toate grupele mai numeroase (3 exemplare sau mai mult) conțin și CLR (mai numeroase) și clm.; excepție face grupa 7, cu 4 ex., toate CLR

 

Nu se poate face o analiză volumetrică (ceramica depusă în morminte are rol simbolic și este în medie mult mai mică decât cea din așezări). Sunt fezabile doar comparațiile pe dimensiunile buzelor oalelor din așezarea de la Cireșanu (suficient de numeroase). Media celor 95 de înregistrări tip oală-borcan (o-b) cu diametru la buză cunoscut este de 14,6 cm (similară celor de la începutul c. Ipotești-Cândești).

 

ÎNAPOI LA SUMAR ANEXE

ÎNAPOI LA INDEX

MAI DEPARTE – G.1 (Iatrus)