SECȚIUNEA IV - grafice

 

I.1. Capidava, lot OPRIȘ 2000

 

 

 

 

GRAFIC 1 (proporțiile înălțimii)

 

 

 

 

 

           

 

            GRAFIC 2 (relațiile diametrelor

 

 

            Grupele definite pe graficul 1 se verifică pe graficul 2. Singura problemă o ridică grupa 1, cu răspândirea mare a cifrelor bazei (k/a); corespondența foarte exactă a cifrelor diametrului buzei (f/a) arată solidaritatea grupei (și reiterează importanța mai mare a morfologiei superioare în configurarea grupelor.     

 

 

GRAFICUL 3 (lățimea și formatul superioare)

 

Acest grafic este practic o variantă a graficului 2, reprezentând caracteristici corelate ale raportului f/a. Graficul confirmă buna solidaritate a grupei 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRAFICUL 4 (lățimea și formatul inferioare) descrie de asemenea areale cvasi-exclusive; de la acest moment, clasificarea grupelor poate fi considerată definitivă, eventualele diferențe definind sub-grupe.

 

 

 

 

GRAFICUL 5 (caracteristicile marginii)

Înălțimea ponderată a marginii prezintă valori oscilante, în special pentru grupa 1; grupa 2 are valori mai constante și echilibrate.

Diferențe clare apar însă în privința înălțimii relative a gâtului, separând net grupele 2 și 3 de grupele 1 și 4.

Și acest grafic conservă o definiție clară și distinctă a grupelor.

 

 

 

 

 

 

 

 

GRAFICUL 6: (caracteristicile unghiurilor – SU = diferența unghiurilor marginii; St = diferența tangentelor). Este primul grafic în care grupele nu sunt stabile. Ar fi de verificat graficul în care, în loc de St, se va folosi pe axa Y tangenta superioară.

 

 

 

 

 

 

 

 

GRAFICUL 7 (caracteristicile unghiurilor, cu utilizarea tangentei superioare pe axa Y). Graficul confirmă sugestia graficului 6, respectiv faptul că sunt surprinse două subgrupe ale grupei 2, respectiv 2a (cu ts > de 140) și 2b (cu ts <125).

 

 

 

 

 

 

Un grafic utilizat de obicei este cel al piciorului și tălpii. În acest caz valorile sunt nule sau foarte mici, ceea ce face ca acest grafic să nu mai fie necesar.

 

ÎNAPOI LA SUMAR ANEXE

ÎNAPOI LA INDEX

MAI DEPARTE – VOLUMETRIE CAPIDAVA

MAI DEPARTE – CONCLUZII CAPIDAVA

MAI DEPARTE – L.2. (Popina-Garvăn)