ANEXE – SECȚIUNEA IV (continuare)

 

J.5. Analiza claselor de capacitate (Polonia)

 

GRAFIC 8: volume repartizate grupelor tipologice.

Volumul superior reprezintă, în volumul total, minim 26.4 % și maxim 56.3 %, media fiind 43,7 %. Dacă limita superioară și media sunt apropiate de valorile din Câmpia munteană, cifra minimă este foarte mică (conformațiile cu diametrul median foarte înalt lipsesc la Dunărea de Jos). Nici în Polonia valorile atât de mici nu sunt obișnuite; a doua valoare inferioară este 32,1 %. De remarcat că proporțiile sunt în general destul de apropiate.

Grupări volumetrice clare sunt greu de precizat. Se văd, cu oarecare dificultate, concentrări în jurul valorilor de 2, 4 și 6 litri

 

 

 

 

 

 

 

 

GRAFIC 9. Același material - altă prezentare (supra). Volumele (pe axa y) sunt aranjate în ordine crescătoare, de la stânga la dreapta. Aici palierele celor trei grupe volumetrice sunt destul de clare, chiar dacă și destul de aproximative (grupa de 4 litri este sub standarde).

            Situația din sudul Poloniei seamănă cu cea din vestul Câmpiei Dunării de Jos (Dulceanca) într-un punct: clasa volumetrică superioară a recipientelor de uz comun are ceva peste 6 litri. Asemănările se opresc aici. La Dulceanca sistemul de diviziune este binar (jumătăți și sferturi); în Polonia de Sud sistemul divizionar este ternar (o treime, respectiv două treimi). Cât despre vasul mare, de peste 10 l., probabil că ar fi trebuit să aibă 12 l; nu trebuie să ne așteptăm la prea multă precizie. Că sistemul de referință volumetrică ar putea fi roman (amforele de 13 litri, respectiv o urna), rămân valabile observațiile făcute pentru Câmpia română: în epocă amforele romane reprezentau singurele standarde de volum credibile. Faptul că Polonia de sud este mai departe de centrele comerciale romane nu schimbă situația.

            O altă asemănare între cele două areale este faptul că clasa de 6 litri este ultima identificabilă cert. O altă diferență însă față de siturile din Câmpia Dunării de Jos este repartiția vaselor pe clasele de volum. Dacă în Polonia clasele de 2, 4 și 6 litri au un număr sensibil egal de reprezentanți, în toate siturile muntene există o dominație netă a claselor de volum mic. Faptul este relevabil și pe volumul mediu multi-sit. În Polonia de sud aceasta este 3,734 litri. În siturile de la Dulceanca (nivele de sec. VI) media este 2,265 l. (ceramică lucrată cu mâna); diferența este foarte mare, fiind rezultatul unei medii (volumul mediu din Polonia este cu 64,9% mai mare, ceea ce nu poate fi o “întâmplare”).

 

CONCLUZII: Au fost identificate trei tipuri (grupe) morfologice fundamentale, fiecare cu 3-4 subgrupe. Criteriile de disociere sunt raporturile principalelor proporții (I/a & Is/I; f/a & k/a) și, secundar, graficul unghiurilor specifice (SU & St). Identificarea acestor grupe se poate face și pe vasele din care s-au păstrat numai jumătățile superioare, având ca unealtă graficul Lățimii și Formatului superior. Volumetric au fost identificate trei clase, de 6, 4 și 2 litri. Asupra ponderii acestor clase, cât și pentru relevarea unor clase volumetrice mai mari, se pot continua investigațiile pe jumătățile superioare.

 

 

POLONIA - ANALIZA VOLUMETRIEI SUPERIOARE

Grafic 10

În legendă - coduri compuse din zona geografică (Sud sau SE) și sigla grupei morfologice. În afara observației că unele vase din aceeași grupă sunt practic identice ca mărime - studiul volumelor superioare pare imposibil, pe acest grafic. Probabil ar trebui încercată discriminarea pe zone și etape cronologice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRAFIC 11

Analiză de capacitate pe zone (S = Sud; SE = sud-est)

și perioade (1 = faza 1; 1-2 = traziția între faza 1 și faza 2, respectiv finalul sec. VI; 2 = faza 2 – secolul VII)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÎNAPOI LA SUMAR ANEXE

ÎNAPOI LA INDEX

MAI DEPARTE – analiză volumetrică zonală Polonia

concluzii Polonia

Ucraina