K.1. Codân – grafice morfologice (RUSANOVA & 1984 - vase întregi)

 

 

GRAFIC 1. Raporturile diametrelor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRAFIC 2. Raporturile înălțimilor

 

 

 

NOTĂ: ca și în alte împrejurări, s-a început inițial analiza cu graficul raporturilor înălțimii (aici: Grafic 2); s-a constatat ulterior că graficul diametrelor oferă posibilități mai obiective de departajare și s-a inversat ordinea

 

 

GRAFIC 3. Formatul superior

 

Se detaliază taxonomia conform elipselor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRAFIC 4. Formatul inferior.

Graficul nu necesită o prelucrare. Elementele grupelor se află în proximitate reciprocă. Faptul arată două lucruri: întâi că departajările  morfologice operate pe primele două grafice sunt expresive și funcționează; apoi – că forma calotei inferioare este mai puțin nuanțată, de la o grupă la alta, fiind deductibilă din proporțiile generale.

 

 

 

 

 

GRAFIC 5. Unghiurile specifice.

 

 

Graficul compară factori sintetici, respectiv diferența unghiurilor la buză și la gât (SU) și diferența tangentelor (ST). Valorile mari pe SU presupun o margine mult arcuită, inclusiv o buză relativ mult răsucită. Valorile negative pe ST reprezintă o tangentă inferioară mai mare decât decât tangenta superioară, iar valorile pozitive reprezintă situația inversă.

Cele cinci grupe stabilite pe acest grafic pot recomanda, în clasificarea finală, stabilirea unor subgrupe (grupele principale, stabilite până aici, au reprezentanți în mai multe grupe pe graficul unghiurilor)

 

 

Graficul dimensiunilor marginii nu mai este reprezentat, fiind considerat mai puțin semnificativ (marginea este în general scurtă)

 

 

 

Graficul dimensiunilor piciorului nu necesită reprezentare. În majoritate – piesele nu prezintă picior. Cele câteva vase care, în lotul vaselor întregi, au picior (în general puțin profilat) – nu au talpă. Pentru precizarea unor subgrupe, s-a notat grupa 0 (fără picior), grupa 1 (6 exemplare cu valori de la 17 la 41 pentru ST) și grupa 2, cu un singur reprezentant, cu o valoare rarissimă, de 86 (fig 3/5)

 

ÎNAPOI LA SUMAR ANEXE

ÎNAPOI LA INDEX

MAI DEPARTE – tabele concluzive grupe morfologice Codân

volumetrie Codân – vase întregi

volumetrie Codân – vase fragmentare