ANEXE – SECȚIUNEA IV (continuare)

 

K.7. Rașcov – morfologia jumătăților de vas

 

Jumătăți superioare


 


GRAFIC 1. Se compară jumătățile superioare ale vaselor întregi, deja clasificate, cu piesele păstrate numai de jumătate, respectiv jumătatea superioară. Pe axe sunt folosite înălțimea superioară raportată diametrului maxim (notat _Is/a, pe axa x) și diametrul la gură raportat aceluiași diametru maxim (f/a, pe axa y). Valorile mari, pe _Is/a, semnifică vase cu alură alungită, valorile mici semnificând, din contră, aspecte bombate (termenul are aici semnificația dată formatelor calotei, neavând decât o legătură relativă, de implicație, cu aspectul arcuit al pereților – fapt tratat cu alte mijloace). Cifrele mari pe f/a semnifică un diametru la gură apropiat de diametrul median (valoarea 1 indică egalitatea).

            Să spunem de la început că se repetă istoria cu analiza similară pentru Codân. În extemitatea din stânga-sus avem numeroase jumătăți de vase a căror conformație nu corespunde nici unui vas întreg. Or, la un număr atât de mare de piese întregi (40) posibilitatea probabilistică de a se întâmpla așa ceva este practic nulă (undeva la 0.25%), cu atât mai puțin în două situri diferite, din același areal. Cum se explică fenomenul? Cred că există o singură explicație: înclinația dată desenului de profil. Este greu de greșit înclinația profilului unui vas întreg (întregibil), pentru simplul motiv că vasul “stă în picioare”. Nu același lucru se poate spune despre jumătățile de profil, cu ajutorul cărora se realizează proiecția în spațiu a unei jumătăți de vas. Aici obișnuința pare să facă legea. Or, desenatorii sovietici, evident, sunt obișnuiți să vadă forme lătărețe, cu diametre la gură apropiate diametrului maxim. Linia profilului este desenată corect (presupun...), dar această linie este înclinată spre spate. Dacă diametrul la gură a fost măsurat și probabil este relativ corect, atunci diametrul maxim se micșorează, ca în desenul alăturat. Rezultatul este, pentru morfolog, o catastrofă, fiindcă se modifică lățimea superioară, unghiurile de referință, volumul, adică totul!

Scenariul propus se verifică și prin faptul că în partea inferioară a graficului avem mai multe vase întregi decât fragmentare (deși raportul numeric general este 40 la 94). Că așa stau lucrurile – se mai verifică prin tabelul de mai jos:

 

 

Tip de unghi (medie, grade)         Vase întregi (40)                            Vase fragmentare (94)

la buză (UC)                                   102.92                                           108.12

la gât (UB)                                      71.03                                             74.09

tangenta superioară (ts)                   117.35                                           114.68

 

Neincrezătorii sunt invitați să ia un raportor și să încerce pe desenul de mai sus. Acestea sunt efectele înclinării pe spate a fragmentului ceramic, la desen: unghiul la buză crește, iar tangenta superioară scade.

            Asemenea “tendinț㔠la desen produce, cu sau fără voie, o “slavizare” a lotului ceramic, deoarece olăria slavă este caracterizată de lățimi superioare mari și calote superioare scunde. În asemenea condiții, când credibilitatea fragmentelor ceramice este nul㠖 am renunțat la procedurile de-acum obișnuite de clasare morfologică a jumătăților de vas. Din nefericire am încărcat în baza de date 300 de înregistrări inutile (incluzând fragmentele mai mici de o jumătate de vas); din fericire, lotul de vase întregi este suficient de semnificativ pentru a fi luat în considerare în sine.

 

ÎNAPOI LA SUMAR ANEXE

ÎNAPOI LA INDEX

MAI DEPARTE – studiu de axă culturală (Rașcov în context)