ANEXE TEHNICE – SECȚIUNEA IV (continuare)

 

M.7. Dulceanca IV - capacități

Graficul alăturat studiază grupele volumetrice pe volumele superioare (cele întregi fiind prea puține) ale vaselor lucrate cu mâna, având ca pandant și termen comparativ diametrul la buză.

Grupa vaselor miniaturale este reprezentată de două recipiente foarte mici (<0,02 l); grupa vaselor foarte mici (respectând aici terminologia din alte analize) este practic absentă, ea fiind curent reprezentată de diametre la gură între 6 și 8,5 cm. La limită, în acestă grupă poate fi arondată o singură piesă (cu linie punctată), care însă are un diametru la gură de aproape 10 cm.

Grupa vaselor mici este, și aici, cea mai bine reprezentată (13 exemplare), având volume superioare între 0,5 și 1 litru, cu volume prezumate de la 1,1 la 2,2 litri. Este încă o ilustrare a pericolelor ce pândesc interpretarea loturilor foarte restrânse. Reamintesc că la categoria vaselor întregi găsisem um singur exemplar al acestei clase volumetrice, în netă inferioritate față de clasele volumetrice superioare.

Aparent, la etajul superior al graficului există două grupe distincte volumetric (cu linie punctată). Confruntând rezultatele cu cele ale altor situri - rezultă că, de fapt, există o singură grupă, cu două sub-grupe; astfel:

Subgrupa vaselor mijlocii-mici are 5 reprezentanți, cu volume superioare între 1,3 și 1,9 l. și volume totale prezumate de la 2,7 la 4 litri.

Subgrupa vaselor mijlocii-mari are trei exemplare, cu volume superioare între 2,6 și 2,8 l. cu volume totale prezumate de la 5,3 la 6 litri. Grupa vaselor de provizii este absentă.

 

ÎNAPOI LA SUMAR ANEXE

ÎNAPOI LA INDEX

MAI DEPARTE – clasificare microregională Dulceanca (toate siturile)