ANEXE – secțiunea IV (continuare)

 

N.4. Analiza volumetrică (Ciurel)

 

GRAFIC 1. Vase întregi.

Se remarcă mai multe grupe de mărime: o grupă de 3 litri (jumătatea grupei absente de 6 litri, nelipsită din Câmpia Română), o grupă de 2 litri, dar și una intermediară de 2,3-2,4 l.

Se mai observă o grupă de 0,65 l., dar este greu de spus ce diviziune reprezintă.

Mai este remarcat predominanța grupelor mici și foarte mici, ceea ce este o altă caracteristică a Munteniei.

Media vaselor întregi este 1,81 l.

 

 

Conform practicii de până acum, nu se va face o analiză detaliată a grupelor de volum înainte de a vedea și rezultatele volumelor deduse (pentru toate calotele superioare întregi).

 

GRAFIC 2. Volume totale deduse. Lipsește un exemplar de 29 de litri (estimat ca fiind, de fapt, de 26)

Tabloul este departe de a fi mulțumitor. Vom încerca tratarea diferențiată a celor două episoade de locuire (v. textul din volumul I).

 

 

 

Grafic 3. Ciurel. Volume deduse pe cele două episoade de locuire stabilite de seria morfologică; A înseamnă episodul de locuire condus de B.1 A, iar B înseamnă episodul condus de B.2 A. Din grafic lipsește un exemplar de aproximativ 29 de litri, al seriei 1. Studiul fiind efectuat pe volume deduse (conform procedurii standard, ținând seama de constituția grupelor morfologice), iar desenele fiind discutabile, cum s-a arătat, nu ne putem aștepta să fim complet lămuriți de acest grafic. Separarea în trei clase de mărime este însă destul de explicită. Dacă exemplarele sub 1,4 l. sunt prea dispersate pentru a constitui obiecte cu intenție de standardizare (fiind, generic, obiecte pentru băut și pentru gătit), pentru exemplarele peste 2 litri această ipoteză este posibilă. Concentrarea de piese imediat peste 2 litri, cât și relația aritmetică simplă (1/2) cu grupajul superior (medie 4,287) ne asigură, sau măcar ne recomandă o organizare a capacităților de stocare (mai sigur: de distribuție!) în jurul acestor valori. Situația este ceva mai clară pe seria A decât pe seria B. Este curioasă absența grupei de peste 6 litri, prezentă aproape peste tot în Câmpia Română, ceea ce particularizează situl. Clasele de capacitate par derivate din modius, unitate de măsură pentru solide (grâne), cu valoare de 8,7 l., fiind deci unități divizionare.

 

ÎNAPOI LA SUMAR ANEXE

ÎNAPOI LA INDEX

MAI DEPARTE – Ciurel, considerații tehnologice