ANEXE – secțiunea IV (continuare)

 

N.8. Soldat Ghivan - analiza grupelor de capacitate:

 

 

GRAFIC 1. Volume reale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRAFIC 2. Volume totale deduse (procesura este descrisă în altă parte).  Asemănarea dintre cele două grafice este remarcabilă (deși nici unul dintre volume nu este “real”), doar că în al doilea caz avem mai multe elemente, ceea ce uneori constituie un real suport. Grupa de 7 litri nu apare decât pe volume deduse (deci pe vase fragmentare). Grupele de 1,2 și 2 litri sunt consolidate, nemai existând nici un dubiu asupra existenței lor.

Este de evidențiat că, spre deosebire de Dulceanca, nu mai există o predominanță netă a grupelor mici. Media volumelor pare și ea apreciabilă. Aceste constatări, alături de o morfologie “curată”, de certă factură roman㧠(cu excepțiile normale, de tradiție dacică), recomandă o datare mai timpurie, în ciuda predominanței nete a ceramicii lucrate cu mâna, cât și luând în considerare prezența fibulei digitate (ceea ce ar presupune a doua parte a sec. VI).

Trecând la analiza internă a lotului, se poate remarca faptul că grupa de 1,2 l. este exact sfertul grupei de 4,8 l., ceea ce constituie singura certitudine. Sistemul de capacități nu este cunoscut (dublul lui 4,8 este 9,6, ceea ce nu înseamnă nimic, fiind mult peste modius, respectiv 8,7 l.).  Grupa de 3,17 l. este suficient de aproape de congius (3,275 l.). Dublul său este însă subdimensionat, neavând nici 6 litri; această grupă de 6 litri apare însă peste tot, în Câmpia Română, peste tot cu un număr redus de exemplare. Mai există grupa de 2 litri, care pare treimea grupei de 6 litri (sistemul ternar nu este obișnuit în lumea romană, părând un indice arhaic). Cât despre grupa de 7 litri – este compusă numai din două exemplare cu volum dedus, așa că prefer să nu comentez deloc.

Volumul mediu al vaselor întregi este de 2,62 l. (ceea ce, pentru epocă, este relativ mult). Volumul mediu dedus (incluzând jumătățile superioare) este de 2,92. Diametrul mediu la buză, a acesti categorii, este de 12,9 (ceea ce ar putea să pară puțin, dacă nu am ține cont de morfologia foarte modulată a acestor vase).

 

ÎNAPOI LA SUMAR ANEXE

ÎNAPOI LA INDEX

MAI DEPARTE - Străulești§ Capitolul 14 (morfologie) și Concluziile aduc importante nuanțări acestor aprecieri. Reamintesc aici că marea majoritate a textelor din Anexe sunt scrise de-a lungul anilor, la momentul primelor analize și fără o vedere de ansamblu suficient de clară.