ANEXE (continuare)

 

P.3. Budureasca - Analiza volumetrică

 

Volumul mediu al vaselor de la Budureasca (fără creuzet) este de 3,96 l., ceea ce este mult pentru normele secolului al VI-lea în Câmpia Munteană, dar similar (sau chiar mai mult) situației din Polonia, de pildă. Modul de compunere a acestei medii este însă foarte diferit (acolo vasele în jur de 6 litri alcătuiesc o majoritate relativă, în timp ce la Budureasca absentează). Această medie s-ar putea îmbunătăți dacă ținem cont că jumătățile măsurate provin de la vase relativ mari, cu volume totale estimate în jur de 8, respectiv 3,8 l (jumătatea superioară a vasului). Vase ca cel de 13,6 l. sunt însă rar recuperate integral; mai mult decât atât, acest vas este suspectat a aparține altui orizont cronologic, mai timpuriu cu circa un secol, sau mai mult. Rămâne vasul de 17,4 l., pe care Teodorescu îl raportează din orizontul sec. VI (-VII), cât și altul de 8,647 l, reprezentând aproximativ jumătate. Fără aceste vase de dimensiuni mari – care în multe situri au existat dar nu au putut fi recuperate integral - media vaselor întregi este de 1,96 l., ceea ce este mult mai aproape de așteptări. De altfel, aspectul graficului, pentru valori de sub 5 litri, este foarte asemănător altor situri din Muntenia

 

GRAFICUL CAPACITÃȚILOR.

Din grafic lipsesc exemplarele 8,6 l., de 13,6 litri (însemnând aproximativ o urna, respectiv 13,1 l.) și un exemplar de 17,4 l. (aproximativ un dublu modius, respectiv 17,46 l.) . Ar putea fi adăugate exemplarele amintite mai devreme, cele de 8 l. (sau mai mult) și de 3,8-4 l (cu marcaj distinct în grafic).

În ciuda numărului mic de vase – sau tocmai de aceea? – palierele principale sunt vizibile: 0,5 l., 1 l., 2,5 l, la care se poate adăuga un palier de 3,8 l. Este greu de spus că aceste vase constituie un sistem. Vasul de 13, 6 l. este greu de integrat tabloului, fiindcă lipsesc divizorii (clasa de 6,55 și 3,275 l.). Vasul estimat la 8 litri sau mai mult poate să fie un multiplu al vaselor de 3,8-4,4 l. și un divizionar al celui de 17,4 l. Estimarea este confirmată de existența unui vas întreg de 8,647 l. (introdus în lot ulterior).

În general, tabloul amintește de situația de la Ciurel, cu mențiunea că aici palierele de 1 și 2,5 l. sunt mai clare. De altfel, Budureasca este primul lot care se bucură de o măsurătoare executată pe fotografii aproape de idealul ortofotografiei (aceasta presupune interpolarea a două fotografii; fotografierea de la distanță mare, cu zoom, produce practic același rezultat, respectiv eliminarea erorilor de desen, pe de o parte, și a erorilor de perspectivă, pe de altă parte; revezi eventual § 1.2.2.). Singura constantă necontrolată este aici grosimea pereților, care a fost estimată (cu excepția celor 4 vase din lotul raportat în 1993).

Spre deosebire de Ciurel, existența a trei vase mari, de provizii, corelate sistemului de măsură a solidelor (cele de 8 și 17 litri) sau a lichidelor (cel de 13 litri) ne asigură asupra faptului că măsurile romane erau cunoscute și folosite, cel puțin pentru provizii. De altfel, precizia acestor cifre, rezultat al unor măsurători după fotografii la scară, este cu totul neobișnuită, inclusiv pentru situri romane. Astfel, s-au estimat valori de 17,387 l. (în loc de 17,46 un dublu modius oficial), 13,695 l. (în loc de 13,1 l. o urna) și 8,647 l. (în loc de 8,732 l. un modius

 

ÎNAPOI LA SUMAR ANEXE

ÎNAPOI LA INDEX

MAI DEPARTE - Gropșani