ANEXE (continuare)

 

P.1. Sărata Monteoru - Analiza morfologică

GRAFIC 1. Proporțiile înălțimilor.

SE definesc 5 grupe temporare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GRAFIC 2. Proporțiile diametrelor. Grupa întâi se împarte (v. literele). Grupa a 3-a este instabilă, dar, la limită, cele două vase pot face parte din aceeași grupă (pe un context mai larg și diversificat, acest lucru ar deveni evident).

 

 

 

GRAFIC 3. Formatul superior. Grupa a doua continuă comportamentul omogen; grupa a 3-a continuă să se afle la limita sciziunii (deja putem vorbi despre două subgrupe).

 

 

 

 

 

GRAFIC 4. Formatul inferior. Grupa a 3-a cert nu există.

Continuarea reprezentării grafice nu mai are rost, fiindcă avem de urmărit comportamentul unei singure grupe, a doua, ceea ce se poate face și pe un tabel. În urma acestei confruntări (dimensiunile marginii, unghiurile specifice, piciorul) grupa rămâne unitară. Grupa 2 devine grupa definitivă 1 (inclusiv un vas CLR!!), restul fiind nomerotate la rând.

 

 

 

            Fără îndoială, acest lot restrâns, de numai 11 vase, nu este tocmai suficient (mai ales că au fost recuperate sute de recipiente!), iar dispersia mare, în 8 grupe morfologice, indică o diversitate apreciabilă. Această diversitate este nu numai tipologică, ci, cel puțin aparent, este și culturală. Diferențele constatate față de alte loturi contemporane, din Muntenia, par a fi considerabile (ceea ce se va vedea pe analiza de ansamblu). Intuitiv, se pot vedea deja piese cu istorie Korceak, Penkovka, dar și piese de proveniență dacică.

 

            Analiza de dimensiuni și capacitate nu este posibilă, dimensiunile nefiind publicate. Foarte probabil dimensiunile sunt mici (caracteristică a necropolelor din sec. IV până în sec. VIII cel puțin). De reținut că vasul CLR are desen, dimensiuni, și are peste 4 l. Oricum, o asemenea comparație cu ceramică provenită din așezări nu ar avea sens.

 

ÎNAPOI LA SUMAR ANEXE

ÎNAPOI LA INDEX

MAI DEPARTE - Budureascas