Pagini găzduite

... dintr-un motiv sau altul. Asta nu era în plan. Dar s-a întâmplat. Ocazia mi-a oferit-o un tânăr din provincie (contează oraşul?... de undeva de departe), care mi-a solicitat o copie digitală a lucrării lui Dan G. Teodor publicată în 1997 la MNIR, lucrare la care, deşi am fost doar 'tehnoredactor' (aşa se scrie istoria), am editat-o integral, de la text la hărţi. Mi-am dat seama că lucrarea respectivă - un Repertoriu al descoperirilor de ev mediu timpuriu din Moldova - are puţine şanse de a fi vreodată re-editată; or, dincolo de cred unii sau alţii despre Dan Teodor, cartea merită o soartă mai bună, o viaţă mai lungă, fiindcă adună datele strânse de un arheolog într-o 'viaţă de om'. Şi unde ar putea trăi, în spaţiul public? În Portul din Larg, unde altundeva?

Prima lucrare amarată este deci a lui Dan Teodor, pe care am avut plăcerea a o edita în 1996 (publicată în 1997):

Dan Gh. Teodor - Descoperiri arheologice şi numismatice la est de Carpaţi în secolele V-XI d.Hr., Bucureşti: MNIR.

Fişierele vechi, din 1996, existau, dar aveau o 'mică' problemă: erau scrise cu un font 'arhaic' (Balcan), astăzi imposibil de procurat (am încercat), aşa că editarea a trebuit refăcută cu fonturi actuale. Versiunea pe care o pun aici nu este completă, fiindcă Introducerea era într-un fişier... parolat (mister... de ce?...), dar nu reprezintă o pierdere reală pentru cititor (cartograf, ce o fi), iar rezumatul franţuzesc nu serveşte arheologul român, aşa că l-am sărit. Am încercat ca, împotriva diferenţei de fonturi, paginaţia să fie la fel, ceea ce aproape mi-a reuşit (fişierul cu Repertoriul, care are peste 130 de pagini, este în noua versiune cu cca o jumătate de pagină mai scurtă).

Astfel transformate, fişierele de lucru au fost salvate în format pdf, prezentate mai jos. Nu am realizat un fişier unic, fiindcă Repertoriul şi Hărţile sunt mai utile în fişiere distincte.