ANEXE TEHNICE
SECȚIUNEA I
A. Memorator INFORMAȚII PRIMARE (aplicație la Figura 1)
Criteriile morfologice listate mai jos sunt cele
expuse la § 1.1. Informația Primară.
La sigla mnemotehnică a fiecărui criteriu (ex. Ls, Fs, etc) se
atașează, în față, inițiala P, pentru a distinge această categorie de
informație de alte categorii; rezultă PLs,
PFs, etc. Măsura este necesară
fiindcă, într-o tabelă cu multe zeci de câmpuri, prefixul Pxx, Sxx, Mxx, Vxx sau Axx produce o
mai rapidă orientare asupra naturii câmpului, eventual chiar posibilități de
sortare pe tipuri.
Formulele
de mai jos sunt teoretice, având
drept scop numai înțelegerea
raționamentului. În practică, formulele pleacă de la valorile de măsurătoare
(cu prefixul M) și pot avea un aspect aparent net diferit; rezultatul este
însă același.
I.
Caracteristici ale calotei superioare (C.s.)
(1) PLs (Lățimea superioară) = 40 : AO x
C'O x 100 = 28,067
(2) PFs (Formatul superior) = 40 : AO x B'O
x 100 = -7,43
(3) PAs (locul arcuirii superioare) = AE :
AB x 100 = 49,167
(4) Pes (amplitudinea aceleiași) = EE' : AB
x 100 = 15
II. Caracteristici
ale calotei inferioare (C.i.)
(1) PLi (Lățimea inferioară)[1]
= 40 : AO x H'O x 100 = 21, 363
(2) PFi (Formatul inferior) = 40 : AO x G'O
x 100 = -3,175
(3) PAi (locul arcuirii inferioare) = AJ :
AG x 100 = 41,611
(4) Pei (amplitudinea aceleiași) = JJ': AG
x 100 = 6,579
III.
Caracteristici ale marginii
(1) PM/I (marginea în norma înălțimii) = bf : af x 100 = 44,251
(2) PM/f (marginea în norma diametrului) = bf : f x 100 = 25,82
(3) PIG (înălțimea gâtului) = bc : bf x 100 = 34,127
IV. Unghiuri
(1) PUC (unghiul buzei, măsurat din C) =
122o
(2) PUB (unghiul gâtului, măsurat din B) =
67o
(3) Pts (unghiul tangentei superioare) =
141o
(4) Pti (unghiul tangentei inferioare) =
132o
(în baza de date mențiunea grade sau
reprezentarea grafică o nu sunt necesare)§
V.
Caracteristici ale piciorului
(1) P/I (piciorul în norma înălțimii) = kg : ka x 100 = 22,5
(2) P/k (piciorul în norma diametrului) = kg : k x 100 = 23,41
(3) PIT (înălțimea talpei) = kh : kg x 100 = 49,383
VI. Proporții
generale
(1) Pf/a (diametrul la gură raportat diametrului maxim) = 0,77373
(2) Pk/a (diametrul la bază raportat
diametrului maxim) = 0,5466
(3) PI/a (înălțimea totală raportată
diametrului maxim) = 1,02537
(4) PIs/I (înălțimea superioară raportată la înălțimea totală) = 0,36223
VII.
Grosimi
(1) PGrs (grosimea calotei superioare) = [(gr.B + gr.E') :2] : f x 1000 = 53,1
(2) PGri (grosimea bazei) = [(gr.colț +
gr.centru) : 2] : k x 1000 = 125,3
VIII.
Mărimi reale:
(1) diametrul
la gură (f x scara, notat AMrf),
exprimat în centimetri (adică f x scara x 10), cu cel puțin o zecimală
(2) înălțimea (fk
x scara, notat AMrI), exprimată în
centimetri
(3) diametrul
la bază (k x scara, notat AMrk),
exprimat în centimetri
IX.
Caracteristici de relație:
(1) _Is/a
respectiv raportul dintre înălțimea superioară și diametrul maxim
(2) _Ii/a
respectiv raportul dintre înălțimea inferioară și diametrul maxim
această categorie de date este necesară numai în
procesul de comparare a datelor de pe vase întregi cu cele fragmentare (dar
care au una dintre jumătăți reconstituite)
(1) PImd/I
raportul dintre înălțimea mediană și înălțimea totală; înălțimea mediană este
un criteriu folosit numai la prelucrarea amforelor sau a altor recipiente cu un
segment cilindric sau tronconic median
(2) Raportul dintre înălțimea inferioară și înălțime
(PIi/I) este folosit numai în cazul
particular al vaselor din care se cunoaște numai jumătatea inferioară
(3) AI/f
raportul dintre înălțime și diametrul la gură
(4) AI/k
raportul dintre înălțime și diametrul la bază
ultimele două au fost folosite pentru prelucrarea
unor forme cu înălțime relativă foarte mică, deci plate, ca de exemplu tipsiile
(dar utilizarea pentru farfurii este prognozabilă)
În cazul
vaselor fragmentare, caracteristicile necunoscute rămân cu rubrică albă (nulă).
Practica întrebuințării curente a acestor sigle a produs simplificarea lor,
prin pierderea P-ului final. Foarte frecvent se va găsi notația f/a în loc de Pf/a, k/a în loc de Pk/a. A corecta acum aceste
inconsecvențe, în sute de grafice și pagini de comentarii deja scrise, este nu
numai foarte greu, dacă nu imposibil, având în vedere că sunt atât de obișnuit
cu acești indici, încât nici nu aș observa ceva anormal la ei. Autorul își cere
scuze pentru acest inconvenient, cu mențiunea că, dacă la informațiile
primare asemenea inconsecvențe se întâlnesc,
siglele informațiilor secundare sunt totdeauna corecte, ca în lista de
mai jos. Deci, ca regulă de orientare, ce nu începe cu S este informație
primară. Valorile de măsurătoare (lista C, infra) nu fac obiectul
comentariilor din volumele I și II, iar despre alte tipuri de date va fi vorba
foarte rar.
[1] Deºi lãþimea nu este o dimensiune a calotei, ea este determinantã pentru conformaþia concretã a
corpului, motiv pentru care este alãturatã ºi
asociatã formei în tabele
ºi grafice. Procedeul nu este prea ortodox, teoretic, însã, pentru
recipientele evului mediu timpuriu, caracterizate în general de un gât scurt,
recoltarea separatã a unei
lãþimi a gâtului ºi a unei alte lãþimi - a
punctului B - ar fi fost
superfluã.
§ Dacă aceste
cifre nu intră într-un calcul trigonometric, subdiviziunile se exprimă zecimal
(de pildă în calcularea mediei unui lot) ; evident, aceste valori s-ar
putea exprima și în minute și secunde, însă ar induce un nou factor de
tehnicitate, redundant de această dată [precizarea lipsește din orginal].