ANEXE – SECȚIUNEA IV (continuare)

 

CONCLUZII POLONIA

tabel concluziv (morfologie pe zone)

 

grupa tipologică              Pol_ S             Pol_ SE

Pol 1                                11                       8

Pol 1 a                            3                         2

Pol 1 b                            5                         3

Pol 1 c                             1                         1

Pol 1 d                            3                         1

Pol 2                                4                         3

Pol 2 a                            1                         2

Pol 2 b                            1                         1

Pol 2 d                                                        1

Pol 3                                                           3

Pol 3 a                            1                         2

Pol 3 b                                                        2

Pol 3 c                                                        1

 

Polonia de Sud este dominată de grupa 1 (cu subgrupele sale), care poate fi considerată ca specific local; grupa se definește ca având înălțime mică și mijlocie, cu proporții echilibrate (cu Is în general între 0,35 și 0,4 -  grafic 1), cu gură relativ largă și o bază de diametru mijlociu (peste 0,4 - grafic 2), cu formate superioare ușor pozitive (grafic 3). Această conformație o face ușor distinctă de formele din Moldova, definibile, în general, prin înălțime mare și, secundar, cu un picior masiv și o talpă frecventă, elemente absente în Polonia. Revenind la Polonia de Sud, este frapantă cvasi-absența grupei a 3-a, fapt care indică cu certitudine faptul că este o grupă de import (cultural).

 

În Polonia de SE (aflată, totuși, la numai 100 km. E !), situația se schimbă semnificativ. Grupa 1 este și aici dominantă, deși într-o proporție mai mică, dar aici diversitatea este mult mai mare; așa cum intuiția geopolitică indică, Polonia de SE este un teritoriu de tranzit (spre bazinul Tisei!), supus mult mai mult influențelor răsăritene (antrenate de invaziile succesive). Caracteristica cea mai frapantă a grupei 3 este proporția foarte mică a înălțimii superioare (sub 0,3), element de cert aport ucrainian§.

 

GRAFIC 17. Proporțiile înălțimii pentru vasele câtorva culturi slave arhaice din arealul geografic originar. Grupurile culturale Penkovka (sudul Ucrainei - cu apartenență discutabilă la etnogeneza slavă), Korceak (Ucraina centrală), precum și Polonia, cu distincții tipologice între grupele 1 și 2 (cu toate subgrupele - pătrat magenta) și 3 (triunghi galben).

Concluziile prilejuite de grafic sunt semnificative: grupa tipologică 3 din Polonia este de netăgăduită sorginte ucraineană; simetric, cele câteva exemplare din Ucraina centrală care au înălțimea superioară mai mare de 0,35 - pot fi considerate o influență vestică.

 

 

 

 

 

Diferența între cercetarea morfologică actuală și cea de pionierat (Rusanova 1973, 1976) este că nu ne propunem să găsim definiții exclusive ale unei culturi sau a alteia (ceea ce conduce la concluzia că oricare vas în parte poate fi încadrat cultural), ci un comportament mediu al fiecărei culturi. Această din urmă premiză conduce la clasarea culturală a grupurilor de obiecte și nu a indivizilor. De altfel, interferențele și asemănările sunt firești pentru zone geografice de contact (unele fiind, în realitate, mixte). Această perspectivă elimină posibilitatea unor atribuiri culturale multiple la obiecte ale aceluiași complex, fapt care produce concluzii istoric și mai ales sociologic inacceptabile.

 

ÎNAPOI LA SUMAR ANEXE

ÎNAPOI LA INDEX

MAI DEPARTE - Ucraina§ A nu se confunda cu influența germanică de care se vorbește în textul principal și care se referă la valori în jur de 0,2.