ANEXE TEHNICE - SECȚIUNEA I
(continuare)
F.
ECARTURI PENTRU ANALOGIA RELATIVÃ
Specificații: prima coloană prezintă simbolul curent
al criteriului (v. listele A și B
din prezenta anexă); a doua coloană traduce simbolul în semnificația reală
(numele criteriului); a treia coloană, clasificări, este practic o listă de
limite, maxime și minime (pentru economie, sunt notate numai limite maxime sau
minime). Coloana a treia se va citi (pentru primul rând): A de la 0 la 0,2; B
de la 0, 201 la 0,4; C de la 0,401 la 0,67 (...) H mai mult de 1,45;
numele dat fiecărei categorii (pentru primul rând, exemple: farfurie,
strachină,...înalt) este orientativ. Sistemul operează numai cu cifre.
Sim-bol |
Semnificație |
Clasificări |
I/a |
raportul înălțime diametru maxim |
A = farfurie (<0,2); B = strachină (<0,4); C = castron
(<0,67)[1];
D = borcan f. scund (<0,85); E = scund (<1,1); F = mijl. (<1,25); G
= înalt (<1,45); H = f. înalt (>1,45) |
Is/I |
raportul înălțimii superioare în înălțimea totală |
A = nul (<0,05); B = extrem (<0,3); C = masculin
(<0,43); D = androgin (<0,5); E = feminin (<0,65); F =
terestru (<0,9); G = complet (>0,9) |
f/a |
raportul diametru la gură - diametru maxim |
A = (tip) ulcior (<0,3); B = (tip) cană (<0,5); C = borcan
f. îngust (<0,6); D = îngust (<0,7); E = mediu (<0,8); F = larg
(<0,9); G = semi-deschis (>0,9) |
k/a |
raportul diametru la bază - diametru maxim |
A = cui (<0,2); B = f. îngust (<0,35); C = îngust
(<0,45); D = mediu (<0,55); E =
larg (<0,7); F = sac (>0,7) |
SU |
diferența unghiurilor marginii
(UC-UB)[2] |
modulare:A = nulă (<5); B = mică (<20); C =
mijlocie-mică(<30); D = mijlocie-mare(<40); E = mare(<55); F = f.
mare (>55) |
St |
diferența unghiurilor tangentelor (ts-ti) |
A = accentuat negativ (<-20); B = negativ (<-5); C =
neutru(<5); D = pozitiv (<20); E = accentuat pozitiv (>20) |
SP |
înălțimea piciorului în media înălțimii inferioare și a
diametrului la bază (procente) |
A = absent (<3); B = mic (<10); C = mijlociu (<25); D =
înalt (<40); E = f.înalt (>40) |
T |
înălțimea tălpii în
înălțimea piciorului (procente); |
A = absentă (<5); B = mică (<15); C = mijlocie (<40); D
= înaltă (<80); E = completă (>80) |
es |
amplitudinea arcuirii calotei
superioare |
A = nulă (<2); B = f.mică (<5); C = mică (<8); D =
mijlocie (<11); E = mare (<14); F = f.mare (>14) |
ei |
amplitudinea arcuirii calotei
inferioare |
A = nulă (<1,5); B = f.mică (<4); C = mică (<6.5); D =
mijlocie (<9); E = mare (<11,5); F = f.mare (>11,5)[3] |
[1] Aceste valori pentru
farfurie, strachinã, castron, sunt ideale dar nu constrângãtoare.
Capitolul despre funcþionalitãþi, va face abstracþie
de rigiditatea acestor limite.
[2]
Pentru detalii ºi clarificãri v. TEODOR E 1996, § 1.2. sau prezenta
Anexã (listele A ºi B)
[3] Cele
douã grile de apreciere (es ºi
ei) nu sunt identice fiindcã
interogheazã o culturã în care, frecvent, arcuirile superioare (es) sunt mai mari decât cele inferioare
(ei), iar grilele sunt alese pentru
maximul randament; pentru aplicaþii în altã culturã grila
va trebui revãzutã.